"Dwór z aksamitu i pereł" - pokaz mody na Zamku Królewskim na Wawelu

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
21 lipca 2021

Okres letni na Zamku Królewskim na Wawelu obfituje w liczne wydarzenia kulturalne. Po kulinarnej rekonstrukcji wystawnej uczty weselnej Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki na zamku odbędzie się pokaz mody renesansowej z towarzyszeniem muzyki dawnej.

 

ODRODZENIE KRÓLEWSKICH OBYCZAJÓW

NA UCZCIE I NA WYBIEGU

 

Żółta polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron, czyli zniewalające zapachy i smaki, a także luksusowe stroje przeszywane złotymi i srebrnymi nićmi. 16 i 24 lipca – w tych dniach Zamek Królewski na Wawelu zamieni się w prawdziwy wehikuł czasu. Po kulinarnej rekonstrukcji wystawnej uczty weselnej Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki zapraszamy na pełen estetycznych wrażeń pokaz mody renesansowej „Dwór z aksamitu i pereł” z towarzyszeniem muzyki dawnej.

16 lipca na Zamku Królewskim na Wawelu odbyła się pierwsza edycja uczty renesansowej – kulinarnej rekonstrukcji wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki. Samo wydarzenie zaślubin zostało szczegółowo opisane przez Łukasza Górnickiego, renesansowego humanistę i sekretarza królewskiego, a także przez Stanisława Orzechowskiego, w którego pismach znajdziemy opis dekoracji sal arrasami zamówionymi i sprowadzonymi specjalnie na tę okazję. Wiemy, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego, zachowały się zapiski potwierdzające zdobienia stołów, rachunki dworskie szczegółowo i precyzyjnie dokumentują kulinaria Jagiellonów.

Uczestnicy niezapomnianej kolacji rozpoczęli ucztowanie od spaceru w Ogrodach Królewskich, by następnie przejść na północne stoki wzgórza wawelskiego, gdzie, przy zachodzącym słońcu, mieli okazję podziwiać kucharzy w trakcie przygotowywania potraw. Tatar z białej ryby z chipsem z pstrąga ojcowskiego i kiszonymi rydzami, żółta polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron czy cielęcina konfitowana w cytrusach z chrupiącą perliczką, gotowanym słonecznikiem i młodą marchewką marynowaną w miodzie gryczanym z imbirem – takich potraw mogli skosztować biorący udział w piątkowym wydarzeniu przy narracji Bartka Kieżuna, gotującego antropologa kultury, który  uraczył uczestników opowieściami o zwyczajach i tradycjach dworu królewskiego. 

 

Gotowali:

Marcin Sołtys – restauracja Filipa 19, Kraków

Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków

Janusz Myjak – restauracja Szósty Zmysł, Krynica.

Sommelierowała Anna Bocheńska – sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino.

Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, absolwent Krakowskiej Szkoły Sommerlierów i Academia Barilla w Parmie. Laureat World Gourmand Cookbook Awards.

Spragnionych kolejnej edycji zapraszamy do obserwowania profilu Zamku Królewskiego na Wawelu na Facebooku – tam najwcześniej pojawią się informacje o kolejnym wydarzeniu.

Patronem medialnym wydarzenia jest KUKBUK.

Ze stołu na wybieg

Kolejnym niezapomnianym doświadczeniem historii na Zamku będzie udział w pokazie mody „Dwór z aksamitu i pereł”. Jak noszono się na dworze? Co było trendy? W czym gustowały Panie, a w czym Panowie? Przekonamy się 24 lipca podczas wyjątkowego pokazu, który rozpocznie się o godz. 15:00 na dziedzińcu arkadowym. Wstęp na modowe wydarzenie jest bezpłatny. Uczestniczy zobaczą rekonstrukcje renesansowych kreacji dworskich z kręgu dworu Jagiellonów, a także dworów zagranicznych, które wywierały wpływ na wygląd ubiorów elit w dawnej Polsce.

Strojom, przygotowanym w pracowni Fundacji Nomina Rosae i prezentowanym przez tancerki Teatru Tańca Terpsychora oraz aktorki Teatru Nomina Rosae, towarzyszyć będzie profesjonalny komentarz. Usłyszymy fragmenty ze źródeł historycznych i literackich utworów z XVI w odnoszące się do mody. Zabrzmi również muzyka z renesansowych dworów wykonywana na żywo przez Zespół Muzyki Dawnej Floripari.

Autorką projektów ubiorów oraz koncepcji pokazu jest dr Maria Molenda – historyk, kostiumolog, kostiumograf. Studiowała na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz na Uniwersytecie w Orleanie we Francji. Rekonstruowane przez nią kostiumy weszły do stałych ekspozycji muzeów polskich i słowackich. Jej zainteresowania badawcze obejmują szczególnie czasy renesansu i średniowiecza, a także XIX i początek XX w. Jest także autorką książki „Splendide vestitus. O znaczeniu ubiorów na królewskim dworze Jagiellonów w latach 1447–1572”, (Kraków 2012).

 

Kiedy: 24 lipca 2021, godz. 15:00-17:00

Gdzie: Dziedziniec Arkadowy Zamku Królewskiego na Wawelu

Wstęp: bezpłatny

 

Źródło: Zamek Królewski na Wawelu

Fotorelację z uczty renesansowej wykonała Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu, fotografie dotyczące pokazu mody - fot. Stanisław Rozpędzik, archiwum Fundacji Nomina Rosae.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie fot. Stanisław Rozpędzik, archiwum Fundacji Nomina Rosae

    fot. Stanisław Rozpędzik, archiwum Fundacji Nomina Rosae

  • Powiększ zdjęcie fot. Stanisław Rozpędzik, archiwum Fundacji Nomina Rosae..

    fot. Stanisław Rozpędzik, archiwum Fundacji Nomina Rosae..

  • Powiększ zdjęcie fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

    fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

  • Powiększ zdjęcie fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

    fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

  • Powiększ zdjęcie fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

    fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

  • Powiększ zdjęcie fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

    fot. Anna Stankiewicz, Dział Dokumentacji Wizualnej Zamku Królewskiego na Wawelu.

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-07-21
Data publikacji:2021-07-21
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Magda Moroń
Liczba odwiedzin:188